srijeda, 9. srpnja 2008.

Fiskultura čaše


Fiskultura čaše
Pije i piše: Aduktores Bevandus

Vaš savjetnik za modu preporuča da ovo ljeto definitivno budete u trendu i da u svakom slobodnom trenutku koristite čari grožđane prerađevine koja u kombinaciji s alkoholom nosi sasvim jednostavno ime, poznato svima, u svim krajevima lijepe naše, evrope, svijeta i šire, a glasi sasvim kratko i jasno, vino.

Ali, da malo pojasnimo ovu tezu-činjenicu-namjeru. Ovom prilikom nećemo govoriti o vrstama vina, načinu ispijanja i slično već ćemo spomenuti jednu varijantu, danas opće poželjnu u ova vruća vremena, koju valja konzumirati što ćešće i u što ugodnijem društvu, bevandi. Dakle, preporuka je definitivno bevanda. Bevanda je apsolutni modni hit ovoga ljeta i preporučaju je svi modni gurui širom svijeta. Preporučaju je i doktori jer je dobra za krv, tlak, ten, raspoloženje. Opće je stajalište modnih dizajnera, trendsetera, irskih i engleskih setera i koker španijela da ako želite biti viđeni u društvu, ako se želite istaknuti, ako želite da i vaše lice osvane na naslovnicama najpoznatijih tabloida, pijete bevandu.

Spomenut ćemo samo nekoliko primjera i varijanti bevande, kao što smo već rekli, pića koje iza sebe ima duuugačku burnu prošlost i ispred kojega je svijetla budućnost:

Dakle, bevanda je nastala još u staroj Etruriji kad su a tko drugi nego stari Etrušćani pravili bevandu od vina i vode. Recepti se itekako razlikuju od društva do društva međutim, vjeruje se da je iskonski recept za pravu bevandu dva prsta vina i prst vode. Etrušćani su pili predikatne bevande što znači da su to bevande u izuzetnim godinama u posebnim uvjetima dozrijevanja, načina berbe grožđa itd itd...

Danas je uvriježeno mišljenje modnih stilista da je bevanda nužni modni dodatak bez kojeg ne smijete ni zamisliti odlazak na špicu, u šoping, kod pedikera, na more i slično. Dakle, idemo redom, ne nužno abecednim već onako, spontano:

Bevanda za filmofile: idealna za odlazak u kino, posebice Simestar
Bevanda za poduzetnike: poslužena isključivo na aluminijskoj tacni u bočici od 2 decilitra
Bevanda za pratilje tih istih poduzetnika: identično gore navedenoj ali uz modni dodatak – slamku
Bevanda za glumce i glumice: pije se u lokalu u neposrednoj blizini kazališta, obično nakon probe ili predstave. Toči se samo iznad 0.5decilitra
Bevanda za porno glumce i glumice: pije se u luksuznoj vili iza kamera koja je uperena u bijeli kauč na kojem se odvija radnja dokumentarnog filma
Bevanda za kamermane nogometnih utakmica: piju isključivo prije nogometnih utakmica da bi se bolje uklopili u navijačko ludilo
Bevanda za sportaše: izotonično energetsko piće pomiješana s mineraliziranom vodom u bočici s dodatkom kalija
Bevanda za vojnike: vino pomiješano s vodom s dodatkom broma radi dizanja. Vojne spreme.
Bevanda za kronere: kultura kronera nalaže da se pije iz malih čaša bačvastog oblika do 2dcl – preporuka je modnih stilista ukoliko koketirate s ovim stilom da potražite kafić s limenim šankom i crnim cjenikom na kojem su zalijepljena ona mala žuta slova. Obično takve cjenike možete prepoznati jer bevanda piše bvana. Peronal je obično vrlo žustar a žustre su i rasprave na šanku. Uglavnom borbenog karaktera.
Bevanda za homoseksualce: ovdje postoje dvije vrste, za njega i...njega
On (donor): doza 3dcl radi produžetka erekcije
On (akceptor): takozvana dvocjevka, vlaži grlo boce dok ga prima u čvor....
Bevanda za jebivjetre: konzumira se na jedrilicama uz pjesmu «A vitar puše»
Bevanda za ribarske noći: prepoznaje se po specifičnom menuu: ćevapi i pljeskavice s ajvar
Bevanda za nogometne utakmice: loše vino, plasična boca, eventualno plastična čaša. Uvjet: jako loše vino
Bevanda za murju: na poklon dobijete pipak i mogućnost puhanja u «melodiku»
Bevanda za planinare: djelotvorna za zmijske ugrize. Takozvana «Poskočica»
Bevanda za nesvrstane: svejdeno kakva je, gdje se poslužuje i u čemu
Bevanda za euroholičare: uz nju se pjeva Oda radosti
Bevanda za okorjele srbe: takozvana Brevanda
Bevanda za okorjele nacionaliste: ovo je preporuka: crna košulja, mač, himna ovog modela bevande je «Za dom spremni», isključivo se pije s crnim vinom
Bevanda za direktore na godišnjem odmoru: previše rashlađena, premalo vode, ukoliko posjedujete vikendicu na Viru s PVC vratima i prozorima ovo je idealno za vas. Vi ste direktor manjeg poduzeća u Svetoj Nedjelji
Bevanda za dalmatince: polako se toči, brzo ispija. Minimalna količina: 5 litara bocunić
Bevanda za boćare: jako vino, vrlo malo vode, morate biti stariji od 80 godina
Bevanda s obrambenim mehanizmom: vi zapravo ne volite vino a preferirate pivo međutim u društvu ste okorjelih bevandista a jedete ribu a uz ribu ne ide pivo. Vi ste konformist.
Bevanda za francuze «Bevand a'la Rene»: pio ju je francuski izbornik Domenech. Ljubavnog je karaktera i potiče na antinogomet i zavodništvo a slušatelje i gledatelje na zahodništvo.
Bevanda za slovence: tzv. Vignette bevanda. Prodaje se po fiksnoj cijeni od 35 eura. U svakom slučaju vrlo brzo vas zaboli glava. Ukoliko ne volite Vignette bevandu krivudate lokalnim cestama u potrazi za boljom budućnosti.
Bevanda za ribare: poznata sorta ZERP bevanda. Potiče na mržnju prema Vignette bevandi
Bevanda za Vladu: Vlado!!! Oš crnu il bijelu?
Bevanda Origani Sacchi: bevanda za visoku kuhinju. Isključivo po cijeni od 4.75kn u maloj epruveti. Zapravo, ovo je arhivska bevanda. Poslužuje se u tragovima. Vrlo rijetka pojava, može se reći endemska bevanda.
Kasna bevanda: obično u 23:00
Bevanda za samoubojice i one sklone tomu: 2.43dcl vina ,1.16dcl vode, 13% napalma, upaljač Mk257, prašak M.2, fosfor, pojas. Koristi se u pojasu Gaze.
Milan Tarot bevanda: ijaaaao gospođo, vas bolu noge!!!
Otpisani bevanda: vi u svakom slučaju pretjerujete. Posljedice: izuzetno duga nedjelja i jako loš ponedjeljak.

Ovo su naravno, osnovne vrste bevande. Svaka od ovih varijanti se još dijeli i po godini berbe, vremenu berbe, vrsti vina, etanola, podneblja i slično.
Iako su naši stari su govorili da bevanda uklanja brige danas neki smatraju da je ona depresor živčanog sustava. Iako uzrokuje euforiju, uzbuđenje koje se osjeća nakon nekoliko gutljaja, zapravo je posljedica gubitak kontrole, šteti pak srcu i jetri a neki goovore da je najnepogodnije razdoblje za pijenje bevande od 2 sata ujutro do podneva.
Zaključak: količina alkohola u vinu koje je pomiješano s vodom se ne mijenja već voda olakšava apsorpciju u krvi.

Eto dragi bevandopije, živjeli!

2 komentara:

Chamango kaže...

Jedu otpisanu bevandu molim

Adebayo Okechuku kaže...

dobit ćeš u nedjelju...danas je ne menuu Bevand a'la Rene i posebno za nesvrstane...